Drömmer om en egen spelstudio?
För dig startar vi Game Village Jörn!

Vill du etablera en ny spelstudio då vill vi ha kontakt med dig. Vi bygger just nu en ny typ av startup scen för spelstudios. Vi vet att det viktiga i spelutveckling är teamet, tid och lärandet. Därför har vi byggt en Game Village. Där erbjuder vi upp till fem team ett år av 100% spelutveckling i en rofylld miljö.

Tillsammans bygger vi en professionell studio under året. Vi hjälper till med finansiering, administration, avtal/förhandlingar och sälj. Till detta kopplas affärsstöd av erfarna spelutvecklare/producenter via Arctic Game Lab. Jörn hjälper till med ett stort hjärta och bra villkor för boende, mat och en rik fritid med fri tillgång till skidåkning, badhus, gym och bowling. Vår site manager jobbar dessutom med att skapa den kultur som krävs för att studiosatsningen ska lyckas och ni ska trivas på orten.

Game Village Jörn

Vi håller till i det gamla nöjespalatset i Jörn. Där har vi byggt om krogen och restaurangen till en modern studiomiljö med plats för upp till fem team/20-30 utvecklare. I huset finns även en gammal teater/bio samt dansbana i källarplan. Dessa ytor kommer vi varsamt att utveckla till Game Village under kommande år i takt med att er studio utvecklas. Vägg i vägg med Game Village finns rum att hyra med gemensamt kök. Möjligheter finns även att hyra egen lägenhet eller hus.

Målet för första året i Jörn

Tillsammans ska vi skapa en hållbar spelstudio som på kort sikt kan bära era löner och på längre sikt kan skapa riktig magi med er som majoritetsägare. För att klara detta ligger fokus på att ni som team utvecklar professionalism. Lyckas vi med det öppnas vägar med förlagsavtal, ny investeringsrunda eller att vi hjälps åt att hitta uppdrag till er studio hos andra spelutvecklare. På så sätt kan vi tillsammans skapa ekonomiska förutsättningar för att studiosatsningen ska lyckas.

Året kommer därför att bli intensivt för teamen då vi tillsammans kommer att utveckla spelen i nära samarbete med etablerade spelutvecklare och spelföretag. Där det första mötet med verkligheten kommer redan i november genom träffar med internationella förläggare och investerare.

Varför gör vi detta?

Att starta en egen spelstudio är svårt. Utmaningar både i att lyckas med spelet, organisationen, ekonomin, nätverket och förhandlingar är enormt svårt i början. Dessa utmaningar gör att uppstartsperioden ofta blir mycket längre än tänkt och för varje försening måste man sälja av andelar i bolaget eller spelprojektet och ofta kanske det inte finns så mycket kvar till grundarna när ett spel till slut lyckas.

Detta var t ex fallet för Arrowhead och deras första spel Magicka. Idag är Arrowhead en mycket framgångsrik studio och de vill därför hjälpa andra studios så att de kan få en “smooth ride” i uppstarten. Tillsammans med Mind Detonator byggde vi en uppstartsprocess som vi hoppas ska korta resan till hållbar studio 1-3 år så att grundarna ska kunna behålla en större del av sina spel och bolag. Till detta behövdes pengar till bolagen. Därför har Jörns lokala profil, Örjan Berglund, valt att satsa i arbetet genom att tillhandahålla lokaler och boende samt finansiera den första investeringen i bolagen. På detta sätt hoppas han att spel ska bidra till Jörns utveckling.

Vår ambition är att växa till fler Game Villages kommande år så att vi kan finansiera 15-20 startups varje år. För att klara finansieringen av detta förbereder vi att introducera Mind Detonator på börsen om 3-5 år. Därigenom kan vi även öppna upp för de studios som lyckas att växla in sina aktier i Mind Detonator för att på så sätt få tillgång till den höga värdering som en börsnotering ger.

Jörn

Jörn är en ort nära järnvägen ca 45 min billedes utanför Skellefteå. Där sker nu en stor satsning på tillväxt. Det byggs ett nytt hotell med 60 rum och en större eventrestaurang med eget bryggeri och bowlingbana. Där finns även ett badhus med gym och sporthall samt en slalombacke – allt kostnadsfritt för spelutvecklare boende i Jörn. Förutom spelsatsningen pågår flera satsningar inom näringslivet, bland annat inom e-handel och turism.

Kommunikationer Jörn

  • Tåg till Stockholm, Umeå och Luleå.
    (Även ett pendeltåg till Skellefteå planeras)
  • Buss till Skellefteå
  • Egen minibuss finns att låna för teamen